Otwierasz punkt gastronomiczny? Lokalizacja ma znaczenie!

0
110

Prowadzenie własnej gastronomii, to marzenie wielu osób. Nie ma w tym nic dziwnego, wizja posiadania kawiarni lub restauracji napawa szansą na spory zysk. Jednak aby rzeczywiście zarobić na punkcie gastronomicznym, należy wybrać odpowiednią lokalizację. W podjęciu tak ważnej decyzji warto korzystać z usług profesjonalnych agencji, które specjalizują się w wynajmie i sprzedaży lokali komercyjnych.

Twój zysk w dużym stopniu zależy od lokalizacji

Nikogo nie zaskoczy fakt, że restauracja w centrum miasta będzie częściej odwiedzana, niż ta na obrzeżach. To, gdzie znajdzie się nasz lokal pod gastronomię ma ogromne znaczenie i może zadecydować o sukcesie lub porażce biznesu. Odpowiednie miejsce powinno być dobrane ze względu na atrakcyjne położenie ale również warto zwrócić uwagę na to, kto będzie główną grupą docelową naszej restauracji lub kawiarni. Nowoczesne miejsca warto lokalizować tam, gdzie przebywają i mieszkają młodzi ludzie. Z kolei klasyczną kuchnię najsensowniej jest otworzyć w okolicy, gdzie średnia wieku mieszkańców jest nieco wyższa.

Gdzie szukać lokali pod gastronomie?

Osobom otwierającym swój pierwszy biznes gastronomiczny zazwyczaj doradza się przejęcie istniejącego już lokalu. Dlaczego? Otóż jest to po prostu tańsze, szybsze i ograniczy ryzyko ewentualnej straty znacznie większych pieniędzy, które zazwyczaj potrzebne są, by wykończyć lokal ze stanu deweloperskiego. Wynajem i odstępne, to doskonały wybór, gdy zależy nam na:

  • lokalu przystosowanym pod gastronomię,
  • przejęciu wszelkich niezbędnych pozwoleń,
  • kompleksowym wyposażeniu,
  • atrakcyjnej lokalizacji.

Przystosowanie lokalu

Będąc właścicielem lokalu gastronomicznego należy pamiętać o tym, że podlega się ścisłym regulacjom prawnym, związanym z żywnością, stanem technicznym budynków, jakością wody czy stosowanymi urządzeniami i wyposażeniem lokalu. Profesjonalna agencja nieruchomości nie tylko wesprze nas w znalezieniu miejsca, negocjacji warunków finansowo-prawnych, ale także oszczędzi nasz czas, dzięki wsparciu w przejęciu przystosowanego pod gastronomię lokalu.