W obecnych czasach temat zdrowej żywności jest bardzo popularny i szeroko dyskutowany, natomiast w rzeczywistości sama żywność zawiera coraz mniej witamin i minerałów. W prasie znajdziemy wiele badań potwierdzających, że na przestrzeni kilkunastu lat odnotowano znaczący spadek zawartości mikro i makroelementów w produktach spożywczych. Jest to związane z wieloma czynnikami, m.in. wyjałowieniem gleby wynikającej z nieodpowiedniego nawożenia czy też dużą ilością przetworzonych produktów spożywczych dostępnych w sklepach. Ponadto sam proces obróbki cieplnej skutkuje częściową utratą wartości odżywczych.
Dostarczanie organizmowi witamin i minerałów jest ważne dla naszego zdrowia
Nie bez znaczenia na podaż witamin i minerałów ma fakt, iż większość ludzi kupuje jedzenie w dyskontach i supermarketach, gdzie żywność jest dostępna w dużej ilości, ale niekoniecznie cechuje się dobrą jakością. Prawdą jest, że niestety niewiele osób dysponuje możliwością nabycia owoców i warzyw z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Również mało kto może uprawiać własny ogródek, szczególnie w miastach, gdzie następuje duża koncentracja ludności i idący za nią wzrost zanieczyszczenia ziemi i powietrza.
Natomiast dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów jest konieczne, aby móc żyć w dobrej kondycji. Oszczędzać można na wszystkim, ale oszczędzanie na własnym zdrowiu jest bardzo krótkowzroczną strategią, której skutki szybko odczujemy. Niedobór każdej witaminy daje rezultaty w postaci zaburzeń funkcjonowania organizmu – od mrowienia kończyn po problemy pracy układu hormonalnego czy zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory.
Cynk – dla odporności organizmu
Jednym z najważniejszych minerałów, niezbędnych dla sprawnej pracy organizmu jest cynk. Często polecany przy zakażeniach wirusowych i bakteryjnych, ponieważ aktywuje komórki układu immunologicznego. Jest również niezbędny do właściwej pracy układu krwionośnego, rozrodczego i kostnego, a także organów wewnętrznych (wątroby i nerek). Ponadto cynk wspomaga gojenie ran, zapobiega wypadaniu włosów i wzmacnia paznokcie. Lekarze standardowo zalecają suplementację tego minerału osobom zmagającym się z łysieniem, chorującym na anemię lub wrzody żołądka.
Do źródeł cynku zaliczamy m. in. mięso, owoce morza, ziarna słonecznika, sezam, jaja i zielone warzywa liściaste.
Selen – to pokocha twoja tarczyca
Również selen warunkuje prawidłowy stan układu odpornościowego. Jest bardzo ważnym minerałem dla sprawnego funkcjonowania tarczycy, a co za tym idzie, całego systemu hormonalnego. Selen wspomaga prawidłowe funkcjonowanie enzymów i chroni organizm przed wolnym rodnikami czyli stresem oksydacyjnym. Wspomaga leczenie depresji oraz wzmaga potencję. Niedobór tego minerału zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór.
Do żywności bogatej w selen zaliczamy m.in. orzechy brazylijskie, niektóre ryby (łosoś, tuńczyk), wołowinę i jaja.
Żywność a warunki życia
Na podaż witamin i minerałów ma wpływ nie tylko ich zawartość w żywności, ale również wchłanianie w układzie pokarmowym. Jest wiele czynników, które utrudniają przyswajanie składników odżywczych z jedzenia. Należą do nich:
– zanieczyszczenie środowiska,
– zażywanie niektórych leków,
– uprawianie sportów wyczynowych,
– dieta (odchudzająca, wegańska albo bogata w przetworzoną żywność),
– używki,
– stres,
– ciąża i okres karmienia,
– niektóre choroby zaburzające wchłanianie składników pokarmowych.
Odpowiednie wspieranie organizmu
W sytuacji, gdy w spożywanej żywności nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów warto rozważyć ich suplementację. Odpowiednie uzupełnianie diety w niezbędne pierwiastki jest potrzebne każdej grupie wiekowej, zwłaszcza kobietom w wieku menopauzalnym, ponieważ przemiany hormonalne niosą ze sobą wiele zmian niekorzystnie rzutujących na kondycję i samopoczucie.
Witaminy dla kobiet 50+ zawierające minerały takie jak cynk i selen są dostępne w każdej aptece internetowej i stacjonarnej. Systematyczne zażywanie dobrej jakości suplementów poprawi stan zdrowia i nastrój kobiet zmagających się z skutkami przemian hormonalnych następujących w okresie menopauzy. Warto rozpocząć suplementację wcześniej, również przed okresem pokwitania, aby cieszyć się dobrą kondycją i witalnością także w młodszym wieku. Odpowiednie produkty uzupełnią niedobory minerałów, o które nietrudno w czasach ubogiej w wartości odżywcze żywności. Witaminy dla kobiet 40+ również są powszechnie dostępne w wielu aptekach i zielarniach. Rynek suplementów jest dziś bardzo rozbudowany, bez problemu można znaleźć produkty dopasowane do potrzeb swojego organizmu i uniknąć szkodliwych dla zdrowia skutków niedoboru niezbędnych witamin i składników mineralnych.